Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 23 juni) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het kleinste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2.200 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met COVID-19. Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 15 naar 170.

Door de leegloop hebben ziekenhuizen steeds meer ruimte voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 578 niet-covidpatiënten, 37 meer dan op maandag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die vanwege kanker of ernstige hartklachten een operatie hebben ondergaan of mensen die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 679 positieve tests

Het RIVM meldt dinsdag 679 nieuwe positieve tests. Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde in de laatste zeven dagen (731).

Het instituut meldde dinsdag bij de publicatie van de weekcijfers dat na de zomer mogelijk een nieuwe coronagolf volgt. Dat kan grotendeels worden voorkomen als kinderen worden ingeënt.

Volgens het RIVM gaat de Indiase coronavirusvariant - ook wel deltavariant genoemd - deze zomer dominant worden. Die coronavirusvariant is besmettelijker dan de oorspronkelijke variant. In Amsterdam worden nu al vier op de tien besmettingen veroorzaakt door de deltavariant.

Het is niet duidelijk of mensen ook zieker van de deltavariant worden. Vaccins voorkomen de meeste ziekenhuisopnames na een besmetting met de variant.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt vier nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM vier meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

14,3 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn bijna 14,3 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 283 mensen een coronaprik. Dat zijn gemiddeld ruim 203.500 doses per dag.

Inmiddels kan elke volwassene die een coronaprik wil een vaccinatieafspraak maken. Vanaf deze woensdag kunnen Nederlanders ook een afspraak maken voor een Janssen-prik.

Die optie bleek populair: in de eerste uren kreeg de GGD ruim twee miljoen telefoontjes te verwerken van ruim 130.000 Nederlanders, waardoor de lijnen overbelast raakten.

Als gevolg van een storing bij de GGD zijn gegevens over de eerste en tweede prikken in de afgelopen week niet geregistreerd. Daardoor is het nu niet mogelijk om daar een grafiek van te laten zien.