Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 17 juni) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Er liggen nog 573 coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat zijn er 32 minder dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met COVID-19 in ziekenhuizen.

Op de intensivecareafdelingen liggen nog 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder.

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft klein. Op de ic's ging het om 5 personen in het afgelopen etmaal. Op verpleegafdelingen kwamen 32 mensen met COVID-19 binnen, net zoveel als de dag ervoor.

Het RIVM meldde dinsdag dat de coronacijfers hard blijven dalen. Het demissionaire kabinet denkt daarom na om de mondkapjesplicht mogelijk per 26 juni al af te schaffen.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 1.086 positieve tests

Het RIVM meldt donderdag 1.086 nieuwe positieve tests. Dat zijn er vrijwel evenveel als op woensdag en opnieuw minder dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (1.108).

Het aantal positieve tests komt voor de vijfde dag op rij onder de zogeheten signaalwaarde uit. Dat is het niveau waarop de alarmbellen zouden afgaan bij een stijging. Nu maakt het de weg vrij voor meer versoepelingen.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM 3 meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan 17.000 inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 13 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ruim 13 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 341 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld bijna een kwart miljoen prikken per dag.

Het kabinet hoopte deze week zo'n 1,5 miljoen prikken te zetten. Sinds donderdag kunnen mensen die in 2000 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie.

Aantal vaccinaties per week