Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 14 juni) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen. Momenteel liggen er 681 patiënten met COVID-19 op een intensivecare- of verpleegafdeling, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er vijf meer dan zondag. Toen lagen er 676 coronapatiënten in de ziekenhuizen, terwijl dat er zaterdag nog 672 waren.

In totaal zijn nu 418 coronapatiënten opgenomen in de klinieken, zeven meer dan zondag. Op de ic's behandelen artsen momenteel 263 coronapatiënten, twee minder dan zondag.

Het aantal opgenomen coronapatiënten is de afgelopen weken rap gedaald. Zo behandelden de ziekenhuizen een maand geleden, op 14 mei, nog 2.250 patiënten met COVID-19.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Voor het eerst sinds september minder dan 900 positieve tests

Het RIVM meldt maandag 899 nieuwe positieve tests. Het is voor het eerst sinds 10 september 2020 dat er minder dan 900 positieve tests in een etmaal zijn gemeld. Het zijn daarnaast wederom minder positieve tests dan het gemiddelde over de laatste zeven dagen (1.340).

Het aantal positieve tests komt voor de tweede dag op rij onder de zogeheten signaalwaarde uit. Dat is het niveau waarop de alarmbellen zouden afgaan bij een stijging. Nu maakt het de weg vrij voor meer versoepelingen. Op zondag meldde het RIVM iets meer dan 1.050 positieve tests.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM drie meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënt is niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ongeveer 12,4 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ongeveer 12,4 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 331 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld meer dan 238.000 prikken per dag.

Het demissionaire kabinet hoopte deze week bijna 1,5 miljoen prikken te zetten. Sinds zondag kunnen mensen die in 1993 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie.

Aantal vaccinaties per week