Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 10 juni) bekend zijn, samengebracht in vier grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds begin oktober tot onder de 800 gedaald, blijkt donderdag uit data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 783 patiënten in de ziekenhuizen, 51 minder dan woensdag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde met 7 naar 297. Het totale aantal coronapatiënten op Nederlandse ic-afdelingen komt daarmee voor het eerst sinds begin oktober onder de 300.

Het aantal mensen dat met coronaklachten is opgenomen op de verpleegafdelingen, daalde met 44 naar 486.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Gemiddeld aantal positieve tests blijft onder 2.000

Het RIVM meldt donderdag 1.607 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is kleiner dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (1.772).

Daarmee ligt het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen voor de tweede dag op rij onder de 2.000. Het is het laagste zevendaagse gemiddelde sinds september.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt vijf nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM 5 meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan 17.000 inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 11 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er ongeveer 11,4 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 257 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld ruim 185.000 prikken per dag.

Het demissionair kabinet hoopt deze week bijna 1,5 miljoen prikken te zetten. Sinds donderdag kunnen mensen die in 1989 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie.

Aantal vaccinaties per week