Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 9 juni) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft hard dalen, blijkt woensdag uit data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 834 patiënten in de ziekenhuizen, 103 minder dan dinsdag en het kleinste aantal sinds 4 oktober.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde met 17 naar 304. Het totale aantal coronapatiënten op Nederlandse ic-afdelingen daalde voor de zeventiende dag op rij.

Het aantal mensen dat met coronaklachten is opgenomen op de verpleegafdelingen, daalde met 86 naar 530.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Gemiddeld aantal positieve tests onder 2.000

Voor het eerst in lange tijd is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen tot onder de 2.000 gedaald, namelijk 1.943

Het RIVM meldt woensdag 1.791 nieuwe positieve coronatests. Dat is iets meer dan op maandag en dinsdag, toen het aantal positieve tests onder de 1.500 bleef.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt vijf nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM vijf meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 11 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er ongeveer 11,1 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 240 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld ruim 173.000 prikken per dag.

Het kabinet hoopt deze week bijna 1,5 miljoen prikken te zetten. Vanaf woendag kunnen mensen die in 1988 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.682 mannen overleden aan COVID-19, tegenover 8.013 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 869.540 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 796.216 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus