Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 8 juni) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft voor de derde dag op rij onder de duizend, nadat dat zondag voor het eerst sinds 6 oktober gebeurde. Momenteel liggen er 937 patiënten in de ziekenhuizen, blijkt dinsdag uit data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 56 minder dan maandag.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde met 22 naar 321. De afgelopen 24 uur werden er slechts drie coronapatiënten opgenomen op Nederlandse ic-afdelingen.

Het aantal mensen dat met coronaklachten is opgenomen op de verpleegafdelingen, daalde met 34 naar 616.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Wederom minder positieve tests dan gemiddeld

Het RIVM meldt 1.465 nieuwe positieve coronatests, waarmee dat cijfer voor de tweede dag op rij onder de 1.500 blijft.

Het is wederom lager dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat met 2.057 bijna tot onder de 2.000 gedaald is.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt veertien nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM veertien meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ongeveer 10,9 miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er meer dan 10,9 miljoen prikken gezet. In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 226 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld ruim 162.000 prikken per dag.

Vanaf dinsdag kunnen mensen die in 1987 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie. Het kabinet hoopt deze week bijna 1,5 miljoen prikken te zetten.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.682 mannen overleden aan COVID-19, tegenover 8.013 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 869.540 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 796.216 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus