Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 3 juni) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt donderdag dat er nog 1.098 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, 91 minder dan op woensdag.

Intensivecareafdelingen behandelen nu 394 coronapatiënten. Dat zijn er 26 minder dan op woensdag. Voor het eerst sinds 19 oktober liggen er minder dan vierhonderd coronapatiënten op de ic-afdelingen.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde het afgelopen etmaal met 65 naar 704

Het RIVM meldde dinsdag bij de publicatie van de weekcijfers al dat alle coronacijfers de goede kant opgaan. Vorige week daalde de hoeveelheid ziekenhuis- en ic-opnames met 43 procent ten opzichte van een week eerder.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Aantal besmettingen bijna gelijk aan gemiddelde

Het RIVM meldt 2.803 nieuwe positieve coronatests, iets meer dan op woensdag. Het is zo goed als gelijk aan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (2.822).

Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde over de laatste zeven dagen onder de drieduizend zit.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt veertien nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM veertien meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Nederland passeert grens van tien miljoen prikken

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er inmiddels meer dan tien miljoen prikken gezet.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 217 mensen een prik. Dat zijn gemiddeld 156.000 prikken per dag.

Donderdag konden mensen die in 1982 zijn geboren een afspraak maken voor een vaccinatie. Woensdag was de eerste dag in bijna een week dat geen nieuwe leeftijdsgroep werd uitgenodigd om een vaccinatieafspraak te maken.

Mensen die in 1981 zijn geboren, werden dinsdag uitgenodigd. Op maandag konden mensen met 1979 of 1980 als geboortejaar een prikafspraak maken. Vorige week kwamen mensen uit de jaren 1969 tot en met 1978 aan de beurt.

Momenteel worden meer dan een miljoen mensen per week gevaccineerd. Het grootste deel hiervan krijgt de eerste prik. Daardoor kunnen de leeftijdsgroepen snel na elkaar worden uitgenodigd.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.543 mannen overleden aan COVID-19, tegenover 7.930 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 839.659 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 766.569 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus