Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 31 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is ten opzichte van zondag gelijk gebleven. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat er 1.327 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, precies evenveel als een dag eerder.

Wel werden minder covidpatiënten opgenomen. Ziekenhuizen namen in de afgelopen 24 uur 55 coronapatiënten op. Tien van hen belandden op de intensive care.

Het totale aantal patiënten op de ic's daalde tot 477. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder.

Er liggen momenteel 850 coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Dat zijn er negen minder dan zaterdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Kleinste aantal besmettingen sinds september

Het RIVM meldt 2.134 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (2.975). Het komt neer op de kleinste dagelijkse stijging sinds 20 september.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM twee meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet per se in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 9,3 miljoen vaccinaties

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er meer dan 9,36 miljoen prikken gezet, blijkt uit het coronadashboard.

Mensen die in 1979 of 1980 geboren zijn, kunnen sinds maandag een vaccinatie plannen. Ze krijgen deze week een brief met een uitnodiging om telefonisch een prikafspraak in te plannen, maar kunnen online nu al een afspraak maken.

Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Het grootste deel hiervan krijgt de eerste prik. Daardoor kunnen de leeftijdsgroepen snel na elkaar worden uitgenodigd.

In het huidige vaccinatietempo krijgen iedere minuut gemiddeld 178 mensen een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn meer dan 128.000 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.543 mannen overleden aan COVID-19, tegenover 7.930 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 839.659 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 766.569 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus