Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 29 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Voor het eerst dit jaar minder dan 500 coronapatiënten op ic

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) is zaterdag voor het eerst in maanden tijd onder de vijfhonderd gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op dit moment liggen 499 coronapatiënten op de ic, 22 minder dan vrijdag.

De laatste keer dat er minder dan vijfhonderd coronapatiënten op de ic lagen was op 13 december 2020. Toen ging het om 497 patiënten.

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.352 mensen vanwege COVID-19. Dat zijn er 88 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn er 66 bedden vrijgekomen door de uitstroom van coronapatiënten, daar liggen nog 853 coronapatiënten.

Ziekenhuizen nemen steeds minder nieuwe coronapatiënten op. In de afgelopen 24 uur belandden 110 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Meer nieuwe positieve tests dan gemiddeld

Het RIVM meldt 3.438 nieuwe positieve coronatests. Dat is boven het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (3.161). Vrijdag meldde het RIVM 3.914 positieve tests.

Mogelijk is het gemiddelde deze week vertekend omdat vanwege Pinksteren de testlocaties zondag en maandag minder lang open waren.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt acht nieuwe sterfgevallen

In het afgelopen etmaal ontving het RIVM acht meldingen over coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Ruim zeventienduizend inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer dan negen miljoen prikken gezet

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er 9,10 miljoen prikken gezet, blijkt uit het coronadashboard dat voor het laatst op donderdag is bijgewerkt. Volgende week wordt waarschijnlijk de tien miljoen bereikt.

Mensen die zijn geboren in 1976 kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken voor een vaccinatie. Zij krijgen een brief met een uitnodiging om telefonisch een prikafspraak in te plannen, maar kunnen online nu al een afspraak maken.

Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Het grootste deel hiervan krijgt de eerste prik. Daardoor kunnen de leeftijdsgroepen snel na elkaar worden uitgenodigd.

In het huidige vaccinatietempo krijgen gemiddeld iedere minuut 182 mensen een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn ongeveer 131.000 prikken per dag.

Wil jij het direct weten als je aan de beurt bent voor een coronaprik? Klik dan hier.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.543 mannen overleden aan COVID-19, tegenover 7.930 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 839.659 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 766.569 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus