Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 24 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Volg dit verhaal Krijg dagelijks een melding van de corona-update

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalde voor de zevende dag op rij, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nog 1.695 coronapatiënten in ziekenhuizen, 19 minder dan op zondag.

Voor het eerst sinds 19 maart liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de intensive care (ic). Op de ic werden 19 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, maar was de uitstroom groter. Het totale aantal patiënten op de ic staat op 598, 12 minder dan een dag eerder.

Voor de tweede dag op rij werden er minder dan 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen, namelijk 92. In totaal liggen er momenteel nog 1.097 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, op de verpleegafdelingen. Dat zijn er 7 minder dan zaterdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Fors minder nieuwe positieve tests dan gemiddeld

Het RIVM meldt 2.766 nieuwe positieve coronatests. Dat is ruim onder het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen (4.015). Mogelijk hebben minder mensen zich laten testen. Vanwege Pinksteren waren testlocaties zondag en maandag minder lang open.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt elf nieuwe sterfgevallen

Het afgelopen etmaal ontving het RIVM elf meldingen van coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Vaccinaties richting 8,5 miljoen

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er meer dan 8,46 miljoen prikken gezet. Dat betekent dat er sinds afgelopen vrijdag, toen de grens van acht miljoen prikken werd doorbroken, in drie dagen tijd ruim 500.000 prikken zijn gezet.

Vanwege Pinksteren waren priklocaties net als testlocaties minder lang open op zondag en maandag.

In het huidige vaccinatietempo krijgen gemiddeld iedere minuut 198 mensen een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn meer dan 145.000 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.543 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.930 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 839.659 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 766.569 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus