Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 11 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Het RIVM meldt dinsdag 5.586 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is flink kleiner dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.730).

Afgelopen week testten 47.108 mensen positief op het virus, een daling van 10 procent ten opzichte van de week ervoor. Het aandeel positieve tests steeg daarentegen wel: van 11,7 procent naar 12,3 procent, blijkt dinsdag uit de weekupdate van het RIVM.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

Het gemiddelde aantal nieuwe opnames in een week tijd is dinsdag voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.480 coronapatiënten, zeven minder dan op maandag. Het totale aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met twee naar 1.732. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met negen naar 748, het kleinste aantal sinds 5 april.

Het totale aantal coronapatiënten dat in de afgelopen week is opgenomen in het ziekenhuis, daalde met 22 procent, meldt het RIVM dinsdag in de wekelijkse update.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Aantal wekelijkse sterfgevallen stijgt

Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen week ten opzichte van de week ervoor met 36 naar 164. Het afgelopen etmaal kwamen daar 44 sterfgevallen bij, meldt het RIVM. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 810.000 prikken gezet afgelopen week

Het aantal prikken dat sinds de start van de vaccinatiecampagne is gezet, passeerde afgelopen week de zes miljoen. Tussen 3 en 9 mei zijn ruim 810.000 prikken gezet. Ruim 542.000 mensen kregen hun eerste doses en ruim 268.000 personen hun tweede.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,4 seconde iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn bijna 119.000 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.492 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.891 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 822.484 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 748.823 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus