Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 10 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Het RIVM meldt maandag 5.910 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is kleiner dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.051).

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekeinden minder mensen zich laten testen op het coronavirus.

Zondag meldde het RIVM 6.704 positieve testuitslagen. Sinds de piek van 9.210 geregistreerde besmettingen vorige week maandag, toen er een correctie werd doorgevoerd na een storing de dag ervoor, is het aantal besmettingen al zes dagen op rij niet meer boven de 8.000 gekomen.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten gedaald, stijging op verpleegafdelingen

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares (ic's) is opnieuw gedaald. Maandag lagen 757 coronapatiënten op de ic's, 10 minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe. Er werden 62 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. In totaal steeg het aantal COVID-19-patiënten op verpleegafdelingen met 52 naar 2.487, omdat er ook coronapatiënten op deze afdelingen zijn verplaatst of naar huis zijn gegaan.

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft nu al wel voor de derde dag op rij onder de 2.500. Ook vergeleken met vorige week maandag en de drie maandagen ervoor is het totale aantal opnames gedaald.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt zeventien nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt maandag zeventien coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. Meer dan zeventienduizend inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Ruim 6,3 miljoen prikken gezet

Het aantal prikken dat sinds de start van de vaccinatiecampagne is gezet, is deze week de zes miljoen gepasseerd. Tussen 3 en 9 mei staan ruim 815.000 prikafspraken gepland.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,4 seconde iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn bijna 113.000 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.396 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.825 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen worden wel vaker positief getest op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 799.340 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 725.096 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus