Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 7 mei) bekend zijn, samengebracht in vijf grafieken.

Het RIVM meldt vrijdag 7.575 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.133). Donderdag meldde het RIVM 6.861 positieve testuitslagen.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Voor het eerst in drie weken tijd minder dan 800 patiënten op ic

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.521 coronapatiënten, 30 minder dan op donderdag, en dat is het kleinste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1.724 mensen vanwege COVID-19. Dat zijn er 20 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 10, tot 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de 800 uit.

Ook het aantal nieuwe opnames daalt. In de afgelopen 24 uur zijn 287 mensen nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) namen ziekenhuizen in de afgelopen week 1.947 nieuwe patiënten op. Dit komt neer op gemiddeld 278,1 mensen per dag, het laagste peil sinds eind maart.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 22 nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt vrijdag 22 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. Meer dan 17.000 inwoners van Nederland zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken passeert 6 miljoen

Sinds de start van de vaccinatiecampagne is het aantal gezette prikken deze week de 6 miljoen gepasseerd. Tussen 3 en 9 mei staan ruim 815.000 prikafspraken gepland.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn ruim 102.000 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.396 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.825 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen testten wel vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 799.340 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 725.096 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus