Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 5 mei) bekend zijn, samengebracht in grafieken.

Het RIVM meldt woensdag 7.336 nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.244). Dinsdag meldde het RIVM 7.830 positieve testuitslagen.

Verder meldt het instituut 24 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

Het aantal mensen met COVID-19 dat ligt opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Op dit moment verblijven 2.545 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensive cares (ic's), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 68 minder dan dinsdag.

Op de ic's liggen nu 830 coronapatiënten, twaalf meer dan dinsdag. Op de verpleegafdelingen is het rustiger geworden. Daar liggen op dit moment 1.715 coronapatiënten, tachtig minder dan dinsdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 24 nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt woensdag 24 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn meer dan zeventienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken nadert zes miljoen

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn meer dan 5,8 miljoen prikken gezet. Tussen 3 en 9 mei staan ruim 815.000 prikafspraken gepland.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn bijna 98.000 prikken per dag.

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.396 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.825 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen testten wel vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 799.340 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 725.096 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus