Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 4 mei) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dinsdag 7.830 positieve tests. Dat zijn er meer dan gemiddeld over de afgelopen zeven dagen (7.441).

In de onderstaande tabel is het gemiddelde aantal gemelde besmettingen van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Iedere 0,5 seconden krijgt iemand vaccinatie

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn meer dan 5,6 miljoen prikken gezet. Vorige week stelde het RIVM het aantal toegediende doses met 220.000 naar beneden bij, omdat het aantal geschatte vaccinaties groter was uitgevallen door een programmeerfout.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn meer dan 94.000 prikken per dag.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gedaald

Het aantal mensen met COVID-19 dat ligt opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is licht gedaald. Op dit moment verblijven 2.613 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensive cares (ic's), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag. Maandag waren dat er nog 2.642.

Op de ic's liggen nu 818 coronapatiënten. Er werden in totaal 47 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn evenveel nieuwe opnames als maandag. Daar staat tegenover dat 54 mensen de ic's hebben verlaten, waardoor er zeven patiënten minder op de ic's liggen dan maandag.

Op de verpleegafdelingen is iets vergelijkbaars te zien. Daar liggen op dit moment 1.795 coronapatiënten, 22 minder dan maandag. Afgelopen etmaal zijn er 272 nieuwe mensen met COVID-19 op de verpleegafdelingen opgenomen.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 32 nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt dinsdag nog eens 32 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn meer dan zeventienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen die aan COVID-19 overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.396 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.825 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen testten wel vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 799.340 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 725.096 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte capaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus