Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 2 mei) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 5.534 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is 20 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.668).

Door een storing hebben de GGD's echter niet alle meldingen van positieve testen kunnen doorgeven aan het RIVM. De cijfers die vandaag worden weergegeven zijn daarom een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde aantal gemelde besmettingen van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

220.000 prikken minder gezet dan verwacht

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn ongeveer 5,5 miljoen prikken gezet. Eerder deze week stelde het RIVM het aantal prikken met 220.000 naar beneden bij, omdat het aantal geschatte vaccinaties hoger uitviel door een programmeerfout.

In het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het dashboard. Dat zijn meer dan 90.000 prikken per dag.

Aantal opgenomen coronapatiënten gedaald tot 2.600

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 2.600 coronapatiënten. Dat zijn er 38 minder dan zaterdag toen de daling van het aantal coronapatiënten inzette na zes dagen van stijging, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 7 gedaald naar 804. Dat schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 patiënten naar 1.796.

Ook de instroom is gedaald ten opzichte van afgelopen dagen. Afgelopen etmaal zijn 214 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. Dat waren er op zaterdag nog 320.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt drie nieuwe sterfgevallen

Het RIVM meldt drie nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen, zaterdag waren dit er 21. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn meer dan zeventienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen met COVID-19 die overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.314 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.779 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Vrouwen testten wel vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 773.864 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 698.719 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus