Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 23 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 9.292 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd, een stuk meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (8.316).

In de onderstaande tabel is het gemiddelde aantal gemelde besmettingen van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Lichte daling aantal patiënten in ziekenhuizen en op ic

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares (ic's) is met 2 gedaald naar 837. Er liggen al een week meer dan achthonderd COVID-19-patiënten op de ic's.

In totaal zijn nu 2.613 patiënten met COVID-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 69 minder dan donderdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten vrijdag af met 67 naar 1.776.

Volgens de prognoses van het RIVM zet de dalende trend van coronapatiënten in ziekenhuizen de komende tijd door.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters door het hele land

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. De rode gebieden tellen de meeste besmettingen en liggen van Oost-Groningen tot het zuiden van Limburg. Alleen in Drenthe lijkt het rustiger.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt veertien sterfgevallen

Het RIVM meldt veertien nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn bijna zeventienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen met COVID-19 die overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.222 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.743 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 746.647 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 671.035 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Nederland zet bijna 110.000 prikken per dag

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 4,95 miljoen prikken gezet. Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,4 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn 109.475 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week