Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 21 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 8.530 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd, een stuk meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (8.151).

In de onderstaande tabel is het gemiddelde aantal gemelde besmettingen van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Eerste daling ziekenhuisopnames in drie dagen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen iets gedaald. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat er 343 nieuwe COVID-19-patiënten werden opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 42 minder dan de vorige dag. Hiervan zijn er 47 opgenomen op de intensive care (ic), elf minder dan dinsdag.

In totaal liggen er nu 2.614 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, 39 minder dan dinsdag. Van deze mensen liggen er 822 op de intensive care, één minder dan dinsdag. Het is wel de vijfde dag op rij dat er meer dan achthonderd COVID-19-patiënten op de ic's liggen.

De afvlakking van de ziekenhuiscijfers was voor het kabinet een aanleiding om dinsdag de eerste stap van het openingsplan aan te kondigen. Op 28 april worden enkele coronamaatregelen versoepeld.

Volgens de modellen van het RIVM zal de dalende trend de komende dagen doorzetten. Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwde wel dat de druk op de zorg door de versoepelingen langer zal aanhouden.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters door het hele land

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. De rode gebieden tellen de meeste besmettingen en liggen van Oost-Groningen tot het zuiden van Limburg. Alleen in Drenthe lijkt het rustiger.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt achttien sterfgevallen

Het RIVM meldt achttien nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn bijna zeventienduizend inwoners aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan de gevolgen van het coronavirus overleden zijn dan over vrouwen met COVID-19 die overleden zijn. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.222 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.743 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 746.647 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 671.035 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Nederland zet meer dan 100.000 prikken per dag

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne zo'n 4,8 miljoen prikken gezet. Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,4 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn 113.526 prikken per dag.

Aantal vaccinaties per week