Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 18 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 8.600 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd, een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.633).

Donderdag (8.797), vrijdag (8.966) en zaterdag (8.336) werden ook vrij grote aantallen gemeld, maar dat kwam door een technische storing op woensdag. Die dag lag het aantal gemelde positieve tests flink lager door de storing. Waarschijnlijk heeft de storing zondag ook nog wat effect op de cijfers.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ziekenhuisopnames toegenomen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag toegenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu 2.478 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 50 meer dan op zaterdag.

Op de intensive care's (ic's) worden nu 808 coronapatiënten behandeld, zes meer dan zaterdag. Er werden in totaal 284 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 47 minder dan zaterdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters door het hele land

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. De rode gebieden tellen de meeste besmettingen en liggen van Oost-Groningen tot het zuiden van Limburg. Alleen in Drenthe lijkt het rustiger.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 12 sterfgevallen

Het RIVM meldt 12 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. In Nederland zijn bijna zeventienduizend inwoners aan COVID-19 overleden.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Nederland zet meer dan 100.000 prikken per dag

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 4,47 miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,4 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er 111.846 per dag.

Aantal vaccinaties per week