Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 15 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken. De besmettingscijfers vallen hoger uit door een eerdere storing bij de GGD.

Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 8.797 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd, een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.317).

De stijging, ook ten opzichte van de dag ervoor, is deels te verklaren door een storing op dinsdag, waardoor een deel van de positieve tests meetelt voor donderdag in plaats van woensdag. Woensdag zat het aantal positieve tests 1.649 onder het weekgemiddelde van 7.179, donderdag gaat het om 1.480 positieve tests meer dan dat gemiddelde.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt drie dagen op rij

Ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op woensdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 22 naar 2.477, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook woensdag en dinsdag daalden deze cijfers met enkele 83 in totaal.

Op de intensive cares (ic's) neemt het aantal COVID-19-patiënten wel toe met vijf. In totaal liggen daar nu 789 patiënten. Omdat het vaccinatieprogramma begon bij de alleroudsten, die bij een besmetting doorgaans niet op de ic belandden, is het op de ic's nagenoeg even druk als vóór met vaccineren begonnen werd. De verwachting is dat de drukte binnenkort afneemt, omdat steeds jongere mensen een vaccin krijgen.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.688 mensen vanwege COVID-19, 27 minder dan woensdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters door het hele land

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. De rode gebieden tellen de meeste besmettingen en liggen van Oost-Groningen tot het zuiden van Limburg. Alleen in Drenthe lijkt het rustiger.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 14 sterfgevallen

Het RIVM meldt veertien nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari 2020 zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen. Deze cijfers worden wekelijks bijgewerkt.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken bereikt vier miljoen

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 4,1 miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er 96.557 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.