Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 14 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken. Door een storing bij de GGD zijn niet alle besmettingscijfers in de afgelopen 24 uur geregistreerd.

Door een technische storing bij de GGD'en is het aantal nieuwe coronagevallen woensdag laag uitgevallen. Het RIVM meldt dat in het afgelopen etmaal 5.503 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd, een stuk minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.179). De storing begon dinsdag aan het einde van de middag en was aan het begin van de avond verholpen. Het RIVM gaat er vanuit dat deze meldingen alsnog binnenkomen.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt opnieuw

Ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op dinsdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 55 naar 2.499, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dinsdag was het aantal opgenomen patiënten al gedaald met 28, terwijl het in de twee dagen daarvoor juist steeg met 91.

Intensive cares (ic's) behandelen nu 784 coronapatiënten, 10 minder dan dinsdag. Omdat het vaccinatieprogramma begon bij de alleroudsten, die bij een besmetting doorgaans niet op de ic belandden, is het op de ic's nagenoeg even druk als vóór met vaccineren begonnen werd. De verwachting is dat de drukte binnenkort afneemt, omdat steeds jongere mensen een vaccin krijgen.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.715 mensen vanwege COVID-19, 15 minder dan dinsdag.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters in het zuiden en in de kop van Overijssel

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. In het zuiden zijn veel clusters te zien, maar ook in de kop van Overijssel zijn relatief veel besmettingen.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 28 sterfgevallen

Het RIVM meldt 28 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken bereikt vier miljoen

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne vier miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er 96.557 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.