Het demissionaire kabinet presenteerde in april een openingsplan waarin de mogelijke stappen richting een normaal leven staan. Met veel slagen om de arm laat het plan zien hoe de overheid de maatschappij weer wil openen.

Het plan is een indicatie. De maatregelen en momenten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het verloop van het vaccinatieprogramma. De datums in kwestie moeten worden gezien als een globale schatting, er bestaat dus nog lang geen zekerheid over.

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen en versoepelingen per maand.

Stap 1 (inmiddels doorgevoerd) - 28 april

Op 26 april is het hoger en universitair onderwijs weer opengegaan. Studenten kunnen één dag per week naar college. Twee dagen later ging stap 1 officieel in: de avondklok eindigde, horecaterrassen mochten onder voorwaarden open en de mogelijkheden voor winkels werden verruimd. Ook mogen mensen sindsdien twee in plaats van één persoon per dag op bezoek krijgen.

Stap 2 (inmiddels doorgevoerd) - 19 mei

De mogelijke versoepelingen per 11 mei waren de heropening van binnensportlocaties en kunst- en cultuurbeoefening. Het kabinet zette echter een streep door de streefdatum van 11 mei vanwege het grote aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op de intensive care. Uiteindelijk werden de versoepelingen ruim een week later, op 19 mei, alsnog doorgezet.

Naast de heropening van binnensportlocaties en kunst- en cultuurbeoefening werden ook de doorstroomlocaties buiten onder voorwaarden geopend en de maatregelen voor het buiten sporten versoepeld.

Stap 3 - streefdatum 9 juni

Het aantal bezoekers thuis en op publieke plaatsen verruimt naar vier personen per dag, "of ruimer". De groepsgrootte binnen vergroot naar dertig mensen, afhankelijk van de oppervlakte.

Het plan rept in stap 3 voor het eerst over "uit eten", zij het onder voorwaarden. Met toegangstests zouden er voor het eerst ook geplaceerde evenementen mogelijk moeten zijn. Ook worden de tests ingezet voor horeca en professionele sportwedstrijden.

De exploitatie van culturele instellingen mag weer onder voorwaarden. En de voorwaarden voor binnen en buiten sporten worden verruimd.

In juni krijgen alle mensen van veertig jaar of ouder een eerste prik. Ook mensen met een medische indicatie moeten dan geprikt zijn.

Stap 4 - streefdatum 30 juni

Het thuisbezoek versoepelt van vier naar zes personen, net als de maximale groepsgrootte op publieke plaatsen. Binnen mogen vijftig mensen samenkomen, of meer, als het oppervlak dat toelaat.

De regels voor de openstelling van horeca verruimen, net als voor het sporten binnen en buiten. Evenementen kunnen weer worden toegestaan, al staat er meermaals "onder voorwaarden" in het plan. Wat deze voorwaarden zijn, moet nog blijken.

Stap 5 - streefdatum 21 juli

Vanaf 21 juli zouden er binnen weer honderd mensen samen kunnen komen. De andere maatregelen gaan deze maand ook over het verruimen van openstellingen, dus meer ruimte voor thuisbezoek, horeca en culturele instellingen. Binnen- en buitensport zal weer toegestaan zijn, zowel wedstrijden als trainingen.

Vanaf juli zou het aantal ziekenhuisopnames ver onder de duizend moeten liggen. Iedere volwassene die een vaccin wil, moet deze maand minstens één prik hebben gehad.

En daarna?

Het openingsplan geeft geen einddatum van de maatregelen prijs. "Terug naar normaal: loslaten van de basismaatregelen", en dan: "Wordt op enig moment besloten".

Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
325
Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'