Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 13 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dinsdag dat in het afgelopen etmaal 6.797 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd. Daarmee zijn er minder positieve tests geteld dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.320).

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt

Ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op maandag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 28 naar 2.554, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee is de stijgende lijn van de afgelopen dagen doorbroken.

Intensive cares (ic's) behandelen nu 794 coronapatiënten, precies even veel als op maandag. Omdat het vaccinatieprogramma begon bij de alleroudsten, die bij een besmetting doorgaans niet op de ic belandden, is het op de ic's nog even druk als vóór de vaccinaties begonnen. De verwachting is dat de drukte binnenkort afneemt omdat steeds jongere mensen een vaccin krijgen - momenteel de zestigers.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.760 mensen vanwege COVID-19, 28 minder dan maandag.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, wordt "in anticipatie op een mogelijk verdere stijging in de komende week" de capaciteit op de intensive care uitgebreid tot 1.550 bedden.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters blijven in het zuiden van het land

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid, net als de coronaclusters. In Noord-Brabant en Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op dit moment relatief groot. Daar zijn veel clusters te zien.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

RIVM meldt 31 sterfgevallen

Het RIVM meldt 31 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken over drie miljoen

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 3,9 miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er 96.557 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.