Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 6 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dinsdag dat in het afgelopen etmaal 5.592 nieuwe positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat zijn er een stuk minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.884).

Het RIVM zag het aantal nieuwe positieve tests per week ook afnemen. In de afgelopen week zijn 48.186 positieve coronatests geregistreerd, ruim 7 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen (51.866).

Wel lieten minder mensen zich testen: de GGD's namen in de afgelopen zeven dagen bijna 497.000 tests af, tegenover ruim 550.000 in de week ervoor. Het percentage positieve tests steeg licht van 8,5 naar 8,9 procent.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-opnames blijft toenemen

In de afgelopen week zijn 1.588 coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis, meldt het RIVM dinsdag. Dat zijn er 45 minder dan in de zeven dagen ervoor. Van die patiënten belandden er in de afgelopen week wel meer (376) op een intensivecareafdeling dan in de week ervoor (317).

Dinsdag behandelen verpleegafdelingen 2.495 mensen met COVID-19. 750 coronapatiënten liggen momenteel op de ic.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Meerdere clusters in Limburg en Noord-Brabant.

Het coronavirus heeft zich over heel Nederland verspreid. In Noord-Brabant en Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op dit moment relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal sterfgevallen per week blijft afnemen

In de afgelopen week zijn 142 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, tegenover 171 in de voorgaande week en 223 in de week daarvoor. De groei van het aantal gevaccineerde ouderen kan deze daling gedeeltelijk verklaren. Zo nam ook het aantal nieuwe besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen af.

Het is bekend dat het coronavirus ouderen relatief zwaar treft. Ruim 65 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. Bijna 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,3 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 9.038 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.611 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 694.325 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 618.591 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal gezette prikken nadert de drie miljoen

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,9 miljoen prikken gezet. Alle coronavaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,7 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 62.200 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.