Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 5 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Sinds zondag zijn 5.365 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 22,6 procent minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.929). Zondag werden er 6.918 positieve tests gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak zijn zo'n 1,3 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 16.600 mensen is zeker dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Iets meer patiënten in ziekenhuizen en op ic's

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) is licht gestegen, naar 746. Dat zijn er zestien meer dan zondag.

Ook het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg ten opzichte van zondag. In ziekenhuizen worden nu 2.374 Nederlanders met COVID-19 behandeld, 57 meer dan zondag.

Om de druk op de zorg gelijkmatig te verdelen, worden nog altijd coronapatiënten verdeeld over het land. In het afgelopen etmaal zijn achttien mensen overgebracht naar een andere regio, onder wie drie patiënten op de ic.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Verschillende clusters van besmettingen in het land

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Drenthe en Noord-Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de onderstaande kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meeste sterfgevallen in leeftijdscategorie 85 tot en met 89 jaar

De afgelopen 24 uur zijn er acht mensen geregistreerd die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Deze patiënten zijn niet allemaal in het laatste etmaal overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum. Zondag werden er zestien sterfgevallen gemeld.

Het is bekend dat ouderen relatief zwaar worden getroffen door COVID-19. Bijna 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,4 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan COVID-19

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.946 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.563 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 670.478 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 594.414 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Iedere 0,7 seconden wordt een vaccin toegediend

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,8 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Bijna 1,7 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Circa 700.000 personen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 0,7 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 52.000 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Voetnoot: De afgelopen dagen meldden we op de afbeelding bovenaan dit artikel altijd de procentuele stijging of daling van het besmettingsaantal ten opzichte van de dag ervoor. Sinds vandaag vermelden we op die afbeelding echter de stijging of daling ten opzichte van het weekgemiddelde (het gemiddelde van de afgelopen zes dagen dagen plus vandaag). De percentages van de afgelopen dagen zijn dus niet vergelijkbaar met het percentage van vandaag.