Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zondag 4 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Sinds zaterdag zijn 6.918 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan het dagelijkse gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (7.137). Zaterdag werden er 7.654 positieve tests gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak zijn zo'n 1,3 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 16.600 mensen is zeker dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Iets minder patiënten in ziekenhuizen en op de ic's

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic's) is licht gedaald, naar 730. Dat zijn er vier minder dan op zaterdag. Vrijdag lagen er 705 coronapatiënten op de ic's, dat was de eerste dag sinds 11 januari dat dit aantal boven de zevenhonderd uitkwam.

Ook het totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalde ten opzichte van zaterdag. In ziekenhuizen worden nu 2.317 Nederlanders met COVID-19 behandeld, 31 minder dan zaterdag.

Het LCPS verwacht dat de komende weken de ziekenhuisbezetting toeneemt. In het afgelopen etmaal werden 230 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, 53 van hen werden opgenomen op ic's.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Verschillende clusters van besmettingen in het land

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Drenthe en Noord-Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de onderstaande kaart op een gemeente klikt:

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meeste sterfgevallen in leeftijdscategorie 85 tot en met 89 jaar

Bekend is dat het coronavirus ouderen relatief zwaar treft. Bijna 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,4 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan COVID-19

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.946 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.563 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 670.478 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 594.414 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Iedere 0,9 seconden wordt een vaccin toegediend

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,7 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Bijna 1,7 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Circa 700.000 personen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere seconde iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 52.000 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Voetnoot: De afgelopen dagen meldden we op de afbeelding bovenaan dit artikel altijd de procentuele stijging of daling van het besmettingsaantal ten opzichte van de dag ervoor. Sinds vandaag vermelden we op die afbeelding echter de stijging of daling ten opzichte van het weekgemiddelde (het gemiddelde van de afgelopen zes dagen dagen plus vandaag). De percentages van de afgelopen dagen zijn dus niet vergelijkbaar met het percentage van vandaag.