Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 2 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 7.296 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (7.393).

Dinsdag meldde het RIVM in de weekupdate dat de situatie in Nederland verder verslechtert. In een week tijd werden 51.866 positieve coronatests geregistreerd, ruim 13 procent meer dan in de voorgaande zeven dagen (46.005). Het percentage positieve tests steeg daarbij van 8,1 naar 8,5 procent.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,3 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 16.500 mensen is zeker dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten voor het eerst sinds 11 januari boven zevenhonderd

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is vrijdag met 17 gestegen naar 705. Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de zevenhonderd uitkomt.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is licht gestegen ten opzichte van donderdag. Momenteel liggen 2.330 coronapatiënten in ziekenhuizen, een stijging van 3 patiënten ten opzichte van de dag ervoor. Van hen liggen 1.625 op de verpleegafdelingen, 14 minder dan een dag eerder.

Het aantal nieuwe opnames blijft echter stijgen. In de afgelopen 24 uur zijn 324 coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het grootste aantal op een vrijdag sinds 25 december. In de afgelopen dagen zeven dagen meldde het LCPS 2.097 nieuwe opnames, gemiddeld 299,6 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 6 januari.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Verschillende clusters van besmettingen in het land

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Drenthe en Noord-Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de onderstaande kaart op een gemeente klikt:

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meeste sterfgevallen in leeftijdscategorie 85 tot en met 89 jaar

Bekend is dat het coronavirus ouderen relatief zwaar treft. Bijna 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,4 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan COVID-19

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.946 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.563 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 670.478 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 594.414 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Iedere 0,9 seconden wordt een vaccin toegediend

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,5 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Bijna 1,7 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Circa 700.000 personen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere seconde iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 52.000 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.