Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 30 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Het RIVM meldt dinsdag 5.905 nieuwe positieve coronatests in het afgelopen etmaal. Dat zijn er een stuk minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (7.409).

Verder meldt het instituut 36 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden; er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Toch ziet het RIVM de situatie weer verslechteren. In de afgelopen week zijn 51.866 positieve coronatests geregistreerd, ruim 13 procent meer dan in de voorgaande zeven dagen (46.005).

Tegelijkertijd lieten ook een stuk meer mensen zich testen: de GGD's namen in de afgelopen zeven dagen ruim 552.000 tests af, tegenover 519.000 in de week ervoor. Het percentage positieve tests steeg van 8,1 naar 8,5.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal patiënten in ziekenhuis op niveau van 19 januari

Ook het aantal ic- en ziekenhuisopnames is in de afgelopen week toegenomen. In de ziekenhuizen werden 1.578 coronapatiënten opgenomen, 65 meer dan in de voorgaande week. 317 coronapatiënten belandden op de intensive care (ic), wat ongeveer gelijk is (+4) aan de week ervoor.

Dinsdag behandelen verpleegafdelingen 2.410 mensen met COVID-19, het grootste aantal sinds 19 januari en 68 meer dan maandag. 682 coronapatiënten liggen momenteel op de ic.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Meerdere clusters in Zuid-Holland

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Zuid-Holland, Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant en rond de Achterhoek is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal sterfgevallen per week neemt af

In de afgelopen week zijn 171 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, tegenover 223 in de voorgaande week. Dit is gedeeltelijke te verklaren door het aantal gevaccineerde ouderen. Zo nam ook het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen af.

Bekend is dat het coronavirus ouderen relatief zwaar treft. Bijna 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,4 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.946 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.563 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 670.478 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 594.414 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Vaccinatietempo weer op niveau van voor prikpauze

Nadat er tussen 14 en 21 maart tijdelijk niet geprikt werd met het AstraZeneca-vaccin, lag het aantal gezette prikken vorige week weer op het niveau van de laatste week van februari en de eerste twee weken van maart. Ruim 196.000 mensen kregen tussen 21 en 28 maart hun eerste dosis. Meer dan 84.000 anderen kregen in die periode hun tweede prik.

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim 2,4 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Bijna 1,7 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Circa 700.000 personen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere seconde iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 45.000 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.