Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 29 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Tussen zondag- en maandagochtend zijn bij het RIVM 6.824 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 689 minder vergeleken met de voorgaande dag.

Zaterdag werden nog meer dan 8.800 nieuwe positieve tests geturfd in het etmaal daarvoor, het grootste aantal sinds begin januari. Op maandagen en dinsdagen zijn er meestal minder positieve tests, omdat minder mensen zich laten testen in het weekend.

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 51.609 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7.373 nieuwe gevallen per dag.

Afgelopen 24 uur is het overlijden van tien coronapatiënten geregistreerd, vijf minder dan op zondag. Deze patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan vertraging zitten tussen de meldingsdatum en de datum van overlijden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van bijna 16.500 mensen is zeker dat ze aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Grootste aantal patiënten in ziekenhuizen sinds 26 januari

In Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 2.342 coronapatiënten, 94 meer dan zondag.

De intensive cares (ic's) tellen in totaal 675 patiënten, een stijging van twintig in de afgelopen 24 uur. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.667 coronapatiënten, een stijging van 74 in het afgelopen etmaal.

Het aantal patiënten dat op de ic ligt, komt nu tien achtereenvolgende dagen boven de zeshonderd uit. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Verschillende clusters van besmettingen in het land

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Drenthe en Noord-Limburg is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meeste sterfgevallen in leeftijdscategorie 85 tot en met 89 jaar

Ouderen worden relatief zwaar getroffen door het coronavirus. 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. Ruim 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,5 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.837 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.502 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 644.682 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 568.593 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Iedere 1,1 seconde wordt een vaccin toegediend

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ongeveer 2,3 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Circa 1,5 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Ruim 600.000 personen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 1,1 seconde iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard. Dat zijn er ruim 35.000 per dag.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.