Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 22 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

RIVM meldt 6.340 positieve testen

Het RIVM meldt 6.340 nieuwe positieve coronatesten in het afgelopen etmaal. Dat zijn er iets minder dan het gemiddelde (6.481) van de afgelopen zeven dagen.

Het gezondheidsinstituut meldt net als zondag vijftien nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan vertraging zitten tussen de meldingsdatum en de datum van overlijden.

In de onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals het aantal gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen fors gestegen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen loopt hard op. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.193 patiënten met het coronavirus, het grootste aantal sinds 3 februari.

In het afgelopen etmaal steeg het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 120, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Dat is de grootste toename in een dag sinds 4 januari.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1.555 coronapatiënten, 93 meer dan op zondag. Op de intensive cares (ic) liggen 638 mensen met het coronavirus. Dat aantal lag lange tijd tussen de 500 en 550, schommelde daarna even tussen de 550 en 600, en komt nu voor de derde dag op rij boven de 600 uit.

Volgens het LCPS stijgt het aantal opnames vermoedelijk door de inmiddels dominante Britse variant van het coronavirus. "Op basis hiervan verwachten we een geleidelijke toename van de COVID-19-ziekenhuisbezetting", aldus het coördinatiecentrum.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters in Limburg en Midden-Nederland

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Midden-Nederland is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners relatief groot.

De aantallen fluctueren op dagelijkse basis. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim 81 procent van overleden coronapatiënten was ouder dan 75

Ouderen worden relatief zwaar getroffen door het coronavirus. 66 procent van de overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar. Ruim 81 procent was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,6 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby aan COVID-19 overleden. Het kind leed ook aan andere onderliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen en rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Het RIVM krijgt meer meldingen over mannen die aan COVID-19 zijn overleden dan over vrouwelijke overleden coronapatiënten. Sinds 27 februari zijn 8.714 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.405 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 621.562 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 545.910 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werd vooral het zorgpersoneel getest.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim twee miljoen prikken gezet

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne ruim twee miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver worden ingezet, bestaan uit twee doses. Circa 1,5 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van een coronavaccin toegediend gekregen. Ongeveer een half miljoen van hen hebben ook een tweede prik gehad.

Met het huidige vaccinatietempo krijgt gemiddeld iedere 1,5 seconden iemand een prik, blijkt uit data van het coronadashboard.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.