Elke dag brengt NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 13 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

RIVM meldt grootste aantal besmettingen sinds 14 januari (6.446)

Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 6.446 nieuwe positieve tests binnengekomen. Dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.968). Het gaat om het grootste aantal sinds 14 januari.

Tevens meldt het RIVM 22 coronagerelateerde sterfgevallen, waarmee het totale aantal sterfgevallen de 16.000 overstijgt. Deze patiënten zijn waarschijnlijk niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan namelijk vertraging zitten tussen de meldingsdatum en de datum van overlijden.

In onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals de hoeveelheid gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen, maar meer opnames

In Nederlandse ziekenhuizen worden zaterdag 1.875 coronapatiënten behandeld, 35 minder dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 554 op de intensive care (ic), een daling van 22 ten opzichte van een dag eerder. Sinds het begin van deze week is dat aantal redelijk stabiel, tussen de 550 en 600. In de maand ervoor schommelde het aantal coronapatiënten op de ic's juist tussen de 500 en 550. In onderstaande tabel is de bezetting op de Nederlandse ic's te zien.

Ziekenhuizen hebben in het afgelopen etmaal 268 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de afgelopen week kwamen er per dag gemiddeld 223 nieuwe patiënten bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 30 januari.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.321 COVID-19-patiënten, dertien minder dan vrijdag. Het LCPS verwacht dat de komende weken meer opnames worden gemeld, omdat de Britse coronavirusvariant steeds meer de overhand krijgt. Die virusvariant is besmettelijker dan de originele variant, maar het is niet zeker of mensen meer klachten krijgen.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters besmettingen in Limburg en Midden-Nederland

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Midden-Nederland is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners relatief groot.

De aantallen kunnen op dagelijkse basis fluctueren. De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim 81 procent coronadoden was ouder dan 75

Ouderen worden relatief zwaarder getroffen door het coronavirus. 66 procent van de gemelde overleden coronapatiënten was ouder dan 80 jaar, en ruim 81 procent van alle coronadoden was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,59 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby met COVID-19 overleden; het kindje leed ook aan andere achterliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn de hoeveelheid waargenomen besmettingen en de hoeveelheid sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen, rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Bij het RIVM zijn meer meldingen binnengekomen over mannen die zijn overleden aan de gevolgen van het virus dan over vrouwelijke COVID-19-doden. Sinds 27 februari zijn 8.607 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.310 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 602.082 positieve tests onder vrouwen, terwijl in hetzelfde tijdsbestek 526.029 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werden vooral tests afgenomen bij zorgpersoneel.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim 400.000 mensen hebben al twee doses van coronavaccin gehad

In Nederland zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 1,6 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver zijn gebruikt, bestaan uit twee doses. 1,2 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van het coronavaccin toegediend gekregen, 412.000 van hen hebben ook al een tweede prik gehad.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.