Elke dag brengt NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 11 maart) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

Meer nieuwe positieve tests (5.380) dan gemiddeld (4.775)

Bij het RIVM zijn donderdag 5.380 meldingen van nieuwe positieve tests binnengekomen, dat zijn er meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.775).

Tevens meldt het RIVM vijftig coronagerelateerde sterfgevallen, waarmee het totale aantal sterfgevallen verder stijgt naar 15.965.

In onderstaande tabel is het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen te zien, evenals de hoeveelheid gemelde besmettingen per dag.

Aantal vastgestelde besmettingen per dag

© NU.nl/LocalFocus

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen naar 1.925

In Nederlandse ziekenhuizen worden donderdag 1.925 coronapatiënten behandeld, twaalf meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen 572 op de intensive care (ic), een stijging van 12 ten opzichte van een dag eerder. Opvallend is dat het aantal mensen op ic's al meer dan een week gestaag toeneemt.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.353 COVID-patiënten, dat zijn er evenveel als woensdag

Het LCPS verwacht dat de komende weken meer opnames worden gemeld, omdat de Britse coronavirusvariant steeds meer de overhand krijgt. Die virusvariant is besmettelijker dan de originele variant, maar het is niet zeker of mensen meer klachten krijgen. In onderstaande tabel is de bezetting op de Nederlandse ic's te zien.

Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic's

© NU.nl/LocalFocus

Clusters besmettingen in Limburg en Midden-Nederland

Het coronavirus heeft zich door heel Nederland verspreid. Vooral in Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Midden-Nederland is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners relatief groot.

In het Noord-Hollandse Beemster (89,8) en Den Helder (88,8), het Brabantse Grave (80,4), Drentse Emmen (71,9) en Zeeuwse Kapelle (70,9) is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel het grootst. Deze aantallen kunnen echter op dagelijkse basis fluctueren.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt.

Besmettingen per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim 81 procent coronadoden was ouder dan 75

Ouderen worden relatief zwaarder getroffen door het coronavirus. 66 procent van de gemelde overleden coronapatiënten was ouder dan tachtig jaar, en ruim 81 procent van alle coronadoden was 75 jaar of ouder.

De meeste overleden coronapatiënten (23,59 procent) waren tussen de 85 en 89 jaar oud. Volgens het RIVM is tot dusver één baby met COVID-19 overleden; het kindje leed ook aan andere achterliggende medische aandoeningen.

In de onderstaande infographic zijn de hoeveelheid waargenomen besmettingen en de hoeveelheid sterfgevallen per leeftijdsgroep te zien. Blauw staat voor besmettingen, rood voor sterfgevallen.

Doden en besmettingen per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Meer mannen dan vrouwen overleden aan gevolgen virus

Bij het RIVM zijn meer meldingen binnengekomen van mannen die zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds 27 februari zijn 8.607 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 7.310 vrouwen.

Daarentegen testten vrouwen vaker positief op het virus dan mannen. Het RIVM meldt 602.082 positieve tests onder vrouwen, waar in hetzelfde tijdsbestek 526.029 mannen een positieve testuitslag kregen.

Dat verschil is mogelijk deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. In het begin van de coronacrisis kon vanwege de beperkte testcapaciteit niet iedereen getest worden en werden vooral tests afgenomen onder zorgpersoneel.

Aantal positieve tests en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ruim 400.000 mensen hebben al twee doses van coronavaccin gehad

In het land zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne 1,6 miljoen prikken gezet. Alle vaccins die tot dusver zijn gebruikt, bestaan uit twee doses. 1,2 miljoen mensen hebben inmiddels een eerste dosis van het coronavaccin toegediend gekregen, van wie 412.000 ook een tweede prik hebben gehad.

Aantal vaccinaties per week

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.