Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (zaterdag 6 juni) bekend zijn samen in vijf grafieken.

RIVM meldt kleinste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds start coronacrisis

Het RIVM meldt zaterdag drie nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Dat is de kleinste toename sinds 14 maart, toen het RIVM voor het eerst het aantal nieuwe opnames bekendmaakte.

Tevens meldde het RIVM zes nieuwe doden en 183 nieuwe besmettingen in Nederland. Die laatste toename is zeer waarschijnlijk het gevolg van het feit dat iedereen met klachten zich sinds 1 juni kan laten testen. De uitslag volgt in de meeste gevallen binnen enkele dagen.

Nog 96 Nederlandse coronapatiënten op ic

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic) is zaterdag met één afgenomen tot 96. Daarbij liggen er 549 non-COVID-19-patiënten op de ic, wat er 6 meer zijn dan de voorgaande dag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is tevreden met de ontwikkeling. "Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe COVID-19-patiënten op de ic minder dan 5 per dag, dat is een gunstig teken", aldus Kuipers.

Westen en zuidoosten zijn het zwaarst getroffen

Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland tellen het grootste aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. De meeste van deze meldingen dateren echter van eind maart en begin april. Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Zeeland hebben de minste ziekenhuisopnames gemeld.

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Daaruit blijkt dat Oost-Brabant, Midden-Limburg en Zuid-Limburg het zwaarst getroffen zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

62 procent van overledenen was ouder dan tachtig jaar

Ouderen worden vaker getroffen door het coronavirus dan de rest van de bevolking. Van de gemelde overleden coronapatiënten is 62 procent ouder dan tachtig jaar. De meeste overleden coronapatiënten waren tussen de 85 en 89 jaar oud.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar oud was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Meer positieve testen onder vrouwen, maar meer mannen opgenomen in ziekenhuis

Meer vrouwen (29.678) dan mannen (17.565) zijn positief getest op het coronavirus. Mogelijk komt dit door de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was. Sinds 1 juni kan iedereen met coronagerelateerde klachten zich bij de GGD laten testen. Mogelijk zal zich dit de komende weken ook uiten in de besmettingscijfers.

Toch zijn meer mannen (7.214) dan vrouwen (4.563) met een besmetting opgenomen in het ziekenhuis. Meer dan 55 procent van de overleden coronapatiënten was een man.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.