Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (woensdag 3 juni) bekend zijn samen in vijf grafieken.

Tien nieuwe sterfgevallen, negen nieuwe ziekenhuisopnames

In de dagelijkse update laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag weten dat het aantal overleden coronapatiënten in Nederland met tien is gestegen. Daarnaast meldt het instituut negen nieuwe ziekenhuisopnames.

In totaal zijn nu ruim 11.759 Nederlandse coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen (geweest) en stierven 5.977 inwoners aan COVID-19. In totaal zijn 46.733 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 86 meer dan een week geleden, toen 190 mensen positief testten op het virus. Ook zijn het minder nieuwe bevestigde besmettingen dan dinsdag, toen 102 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Overigens betekent dit niet dat deze sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur plaatsvonden. Er zit vertraging tussen het moment van overlijden of de ziekenhuisopname en het moment dat de melding bij het RIVM binnenkomt.

In onderstaande grafiek is het aantal (tot nu toe bekende) sterfgevallen en ziekenhuisopnames per dag te zien.

Uit de afname van het aantal nieuwe coronapatiënten, ziekenhuisopnames, intensivecarepatiënten en sterfgevallen per dag blijkt dat het aantal besmettingen al sinds eind maart afneemt.

Doden en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Forse daling in aantal coronapatiënten ic's, geen Nederlandse patiënt meer in Duitsland

Woensdag liggen 116 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic). Een forse daling van 38 ten opzichte van dinsdag, toen 154 Nederlandse coronapatiënten op de ic lagen. Dat laat Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag weten.

"We zien vandaag weer een flinke daling van het aantal COVID-patiënten op de IC, terwijl het aantal nieuwe opnames laag blijft. Dat is verheugend en geeft ruimte voor andere zorg", aldus Kuipers.

Er ligt daarnaast geen Nederlandse coronapatiënt meer op een Duitse ic. Sinds 20 mei lag één van de Nederlandse coronapatiënten op een ic in Duitsland, maar deze patiënt is inmiddels overleden.

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Bron: LCPS© NU.nl/LocalFocus

Vooral Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zwaar getroffen

Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland tellen het grootste aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. De meeste van deze meldingen dateren van eind maart en begin april. Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Zeeland hebben de minste ziekenhuisopnames gemeld.

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Daaruit blijkt dat Oost-Brabant, Midden-Limburg en Zuid-Limburg het zwaarst getroffen zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meer dan 60 procent van overledenen was ouder dan tachtig jaar

Ouderen worden vaker getroffen door het coronavirus dan de rest van de bevolking. Van alle gemelde overleden coronapatiënten is bijna 62 procent ouder dan tachtig jaar. De meeste overleden coronapatiënten vielen in de leeftijdsgroep 85- tot 89-jarigen (1.348 sterfgevallen).

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar oud was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijdscategorie

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Meer positieve testen onder vrouwen, maar meer mannen opgenomen in ziekenhuis

Meer vrouwen (29.367) dan mannen (17.275) zijn positief getest op het coronavirus. Mogelijk komt dit door de oververtegenwoordiging van vrouwen in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer fiftyfifty was.

Toch zijn meer mannen (7.199) dan vrouwen (4.552) met een besmetting opgenomen in het ziekenhuis. 55,2 procent van de overleden coronapatiënten was man.

Doden en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.