Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (dinsdag 26 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

26 nieuwe sterfgevallen en 10 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt dinsdag 26 nieuwe sterfgevallen en 10 ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Het dodental in Nederland staat nu op 5.822. In totaal zijn 11.672 personen met coronagerelateerde klachten in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

In de afgelopen dagen was het aantal meldingen kleiner vanwege het lange weekend. De rapportage verloopt dan langzamer.

Maandag meldde het RIVM bijvoorbeeld nog acht nieuwe opnames en sterfgevallen. Zondag ging het om elf nieuwe sterfgevallen en dertien ziekenhuisopnames.

Doden en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Afname aantal ic-patiënten zet door

Dinsdag liggen 188 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic). Dat zijn er 35 minder dan maandag. Sinds 20 mei ligt slechts één van hen op een Duitse intensivecareafdeling. Daarnaast liggen 499 niet-coronapatiënten op de ic, 6 meer dan een dag eerder.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De daling van het aantal COVID-19-patiënten op de ic zet - zoals verwacht - weer verder door. Dat is gunstig voor de hervatting van de overige zorg. We verwachten dat de daling in de komende dagen doorzet tot onder de 150 patiënten."

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Bron: LCPS© NU.nl/LocalFocus

Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zwaarst getroffen

Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zuid- en Noord-Holland tellen het grootste aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar de meeste van deze meldingen dateren van eind maart en begin april.

Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Zeeland hebben de minste ziekenhuisopnames gemeld.

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Oost-Brabant en Noord-Limburg blijken dan het zwaarst getroffen te zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Zes op de tien doden waren tussen 75 en 89 jaar oud

Zes op de tien overleden coronapatiënten waren tussen de 75 en 89 jaar oud. Binnen die leeftijdsgroep zijn de 84- tot 89-jarigen met 1.301 sterfgevallen het zwaarst getroffen.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar oud was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijdscategorie

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Vrouwen vaker positief getest, maar meer mannen overleden

28.670 vrouwen zijn tot dusver positief getest op het coronavirus, tegenover 16.692 mannen. Echter zijn meer mannen (7.147) dan vrouwen (4.525) opgenomen in ziekenhuizen en was 55,3 procent van de overleden coronapatiënten man.

Mogelijk zijn meer vrouwen besmet geraakt doordat zij oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.

Doden en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.