Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (maandag 25 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

Acht nieuwe doden en acht nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt maandag acht nieuwe doden en acht nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er een stuk minder dan precies een week geleden. Op maandag 16 mei werden namelijk 14 sterfgevallen en 27 ziekenhuisopnames gemeld.

In totaal zijn 11.680 personen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 5.830 Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Sinds 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer waarbij de opnamereden het coronavirus is. Patiënten die om een andere reden worden opgenomen en ook COVID-19 blijken te hebben, worden alleen nog toegevoegd aan het totale aantal meldingen van ziekenhuisopnames.

Doden en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Even veel coronapatiënten op de ic

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares (ic) is maandag 223, hetzelfde als zondag. Een van hen ligt op een Duitse intensivecareafdeling. Dat is ook even veel als zondag. Er zijn in de afgelopen 24 uur geen patiënten meer tussen Nederlandse regio's verplaatst.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten al twee weken stabiel. Het gaat om drie tot zeven opnames per dag. Naar verwachting daalt het aantal COVID-19-patiënten op de ic's in de komende week naar 150.

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Bron: LCPS© NU.nl/LocalFocus

Provincies Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zwaarst getroffen

Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zuid- en Noord-Holland tellen nog het meeste aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Vooral Oost-Brabant en Noord-Limburg blijken dan het zwaarst getroffen te zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Zes op de tien doden zaten in leeftijdsgroep van 75 tot 89 jaar

Zes op de tien overleden coronapatiënten waren tussen de 75 en 89 jaar oud. Binnen die leeftijdsgroep zijn de 84 tot 89-jarigen het zwaarst getroffen, met 1.301 sterfgevallen.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijdscategorie

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Vrouwen vaker positief getest, maar meer mannen overleden

28.670 vrouwen zijn tot dusver positief getest op het coronavirus, tegenover 16.692 mannen. Echter zijn meer mannen (7.147) dan vrouwen (4.525) opgenomen in ziekenhuizen en was 55,3 procent van de overleden coronapatiënten man.

Mogelijk zijn meer vrouwen besmet geraakt omdat zij oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.

Doden en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.