Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (zaterdag 23 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

RIVM meldt 23 nieuwe doden en tien nieuwe ziekenhuisopnames

In de dagelijkse update van zaterdag meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23 nieuwe sterfgevallen en tien nieuwe ziekenhuisopnames. Dit is iets meer dan vrijdag: toen werd met negen nieuwe opnames het laagste aantal ziekenhuisopnames in bijna tien weken gemeld. Ook het aantal nieuwe sterfgevallen (13) was relatief klein.

De aantallen van deze week zijn mogelijk beïnvloed door Hemelvaartsdag. Veel instanties werken dan met weekendroosters, en de geringe bezetting leidt ertoe dat het RIVM later meldingen ontvangt van sterfgevallen en opnames dan normaal. Vorige week meldde het RIVM 35 opnames en 53 doden.

In totaal zijn 11.659 personen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 5.811 Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Sinds 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer waarbij de opnamereden het coronavirus is. Patiënten die voor een andere reden worden opgenomen en bij een screening ook COVID-19 blijken te hebben, worden alleen nog toegevoegd aan het totale aantal meldingen van ziekenhuisopnames.

Doden en ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Forse afname van coronapatiënten op de ic

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic) is verder gedaald naar 227: een flinke afname ten opzichte van gisteren, toen nog 252 coronapatiënten op de ic lagen.

Van de Nederlandse coronapatiënten liggen 226 personen op de intensive care van Nederlandse ziekenhuizen. Er ligt nog altijd één persoon in Duitsland op de intensive care.

De huidige daling ligt volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in de lijn der verwachting. "Het aantal nieuwe COVID-ic-opnames per dag is momenteel erg laag. Daarmee krijgen we steeds meer ruimte voor het hervatten van de andere zorg."

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Bron: LCPS© NU.nl/LocalFocus

Provincies Zuid- en Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zwaarst getroffen

Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zuid- en Noord-Holland tellen nog meest het meeste aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Onderstaande kaart weergeeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente, vooral Oost-Brabant en Noord-Limburg blijken dan het zwaarst getroffen te zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Zes op de tien doden zaten in leeftijdsgroep van 75 tot 89 jaar

Zes op de tien overleden coronapatiënten waren tussen de 75 en 89 jaar oud. Binnen die leeftijdsgroep zijn de 84 tot 89-jarigen het zwaarst getroffen, met bijna 1.300 sterfgevallen.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijdscategorie

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Vrouwen vaker positief getest, maar meer mannen overleden

Ruim 28.000 vrouwen zijn tot dusver positief getest op het coronavirus, tegenover ruim 16.000 mannen. Echter zijn meer mannen (7.133) dan vrouwen (4.518) opgenomen in ziekenhuizen en was 55,4 procent van de overleden coronapatiënten, man.

Mogelijk zijn meer vrouwen besmet doordat zij oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.

Doden en ziekenhuisopnames per geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.