Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (donderdag 21 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

Beduidend minder ziekenhuisopnames dan week geleden

Het RIVM meldt donderdag in de dagelijkse update 27 nieuwe sterfgevallen en 13 nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen is één minder dan vorige week donderdag toen er 28 doden werden gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames is beduidend minder dan de 27 van vorige week.

Het aantal personen dat in het ziekenhuis opgenomen is of opgenomen is geweest stijgt daarmee naar 11.640. In totaal zijn nu 5.775 personen overleden aan de gevolgen van het virus.

Sinds 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer waarbij de opnamereden het coronavirus is. Patiënten die voor een andere reden worden opgenomen en bij een screening ook COVID-19 blijken te hebben, worden alleen nog toegevoegd aan het totale aantal meldingen van ziekenhuisopnames.

Daling coronapatiënten op ic zet door

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic) is verder gedaald naar 255, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er twintig minder dan gisteren. Daarnaast liggen er 541 non-coronapatiënten op de ic-afdelingen, 14 meer dan gisteren.

De daling vond volledig plaats op Nederlandse ic-afdelingen. Er ligt net als gisteren nog één Nederlandse coronapatiënt op een ic-afdeling in Duitsland.

"Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 COVID-19-patiënten op de ic zitten", schrijft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg."

Oosten van Brabant en Limburg zijn het zwaarst getroffen

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Hierin is duidelijk te zien dat Oost-Brabant en Noord-Limburg het zwaarst getroffen zijn. Ook in de regio's ten westen van Zwolle is een piek waarneembaar.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Meeste doden zijn tussen de 85 en 89 jaar oud

Van alle gemelde overleden coronapatiënten was 22,3 procent tussen de 85 en 89 jaar oud. Het aantal overledenen tussen de 80 en 85 jaar ligt lager: 21 procent. Ruim 78 procent van de overleden coronapatiënten was 75 jaar of ouder.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Mannen overlijden vaker, vrouwen testen vaker positief

55,4 procent van de overleden coronapatiënten was man. Van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen is 61,1 procent man en 38,9 procent vrouw. Wel zijn er meer vrouwen dan mannen positief getest.

Van alle besmette zorgmedewerkers is de meerderheid vrouw. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.