
Bekijk de coronacijfers van 18 mei in vijf grafieken
RIVM meldt opnieuw zeer klein aantal doden en opnames
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt maandag in de dagelijkse update dat sinds zondag veertien sterfgevallen als gevolg van het coronavirus zijn doorgegeven. Ziekenhuizen maken melding van 27 opnames.
Een week eerder ging het om 16 sterfgevallen en 36 opnames. Op diezelfde dag werden scholen weer geopend en konden mensen met contactberoepen hun werk weer oppakken.
De cijfers zijn in het weekend altijd wat lager, omdat er dan een grotere vertraging zit in het aantal meldingen.
Sinds 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer waarbij de opnamereden het coronavirus is. Patiënten die voor een andere reden worden opgenomen en bij een screening ook COVID-19 blijken te hebben, worden alleen nog toegevoegd aan het totale aantal meldingen van ziekenhuisopnames.
Doden en ziekenhuisopnames per datum
Aantal coronapatiënten op ic weer afgenomen na lichte stijging
Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is na een lichte stijging gedaald tot 323. Dat zijn er 26 minder dan zondag, meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag.
Zondag was er voor het eerst sinds 11 april een lichte stijging in het aantal mensen dat is opgenomen op de intensive care (ic). Het aantal patiënten nam toen met drie toe.
Van de 323 coronapatiënten op de ic liggen er 320 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Drie patiënten liggen op de ic in Duitsland, evenveel als zondag. Ook liggen er 477 non-COVID-19-patiënten op de ic.
Nederlandse coronapatiënten op de ic
Oosten van Brabant en Limburg zijn het zwaarst getroffen
Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Hierin is duidelijk te zien dat Oost-Brabant en Noord-Limburg het zwaarst getroffen zijn. Ook in de regio's ten westen van Zwolle is een piek waarneembaar.
De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.
Ziekenhuisopnames per gemeente
Meeste doden zijn tussen de 85 en 89 jaar oud
Van alle gemelde overleden coronapatiënten was 22,2 procent tussen de 85 en 89 jaar oud. Het aantal overledenen tussen de 80 en 85 jaar ligt lager: 21 procent. Ruim 78 procent van de overleden coronapatiënten was 75 jaar of ouder.
Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.
Doden en ziekenhuisopnames per leeftijdscategorie
Mannen overlijden vaker, vrouwen testen vaker positief
55,5 procent van de overleden coronapatiënten was man. Van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen is 61,1 procent man en 38,8 procent vrouw. Wel zijn er meer vrouwen dan mannen positief getest.
Van alle besmette zorgmedewerkers is de meerderheid vrouw. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.
Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.
Doden en ziekenhuisopnames per geslacht
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.