Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (donderdag 14 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

RIVM meldt opnieuw klein aantal nieuwe sterfgevallen en nieuwe opnames

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan donderdag opnieuw een klein aantal nieuwe sterfgevallen (28) en een klein aantal nieuwe ziekenhuisopnames (27) melden in de dagelijkse update.

Het RIVM stelt al langer dat de recente cijfers aantonen dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus het gewenste effect hebben. Zo wordt al ruim twee weken lang geen dagelijks dodental van boven de honderd gemeld, met uitzondering van 29 april: toen werden er 145 doden gemeld.

Sinds 8 mei geeft het RIVM alleen nieuwe ziekenhuisopnames weer waarbij de opnamereden het coronavirus is. Patiënten die voor een andere reden worden opgenomen en bij een screening ook COVID-19 blijken te hebben, worden alleen nog toegevoegd aan het totale aantal meldingen van ziekenhuisopnames.

Aantal ic-patiënten daalt deze week harder

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares (ic's) daalde donderdag met 22 naar 410, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zeven van hen liggen op ic-bedden in Duitsland, dat is drie minder dan woensdag.

Percentueel blijft het aantal ic-opnames deze week vooralsnog harder dalen dan de afgelopen drie weken, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

"Een goede ontwikkeling", aldus Kuipers. De vrijgekomen capaciteit wordt daarbij volledig gebruikt voor non-coronazorg, voegt hij toe. 497 non-coronapatiënten liggen nu op de ic's.

Het aantal patiënten dat buiten de ic's voor het coronavirus is opgenomen, bedraagt 1.029.

Oosten van Brabant en Limburg zijn het zwaarst getroffen

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Hierin is duidelijk te zien dat Oost-Brabant en Noord-Limburg het zwaarst getroffen zijn.

De gegevens per gemeente verschijnen als je in de kaart op een gemeente klikt of de naam van de gemeente invult in de zoekbalk.

Meeste doden zijn tussen de 85 en 89 jaar oud

Van alle gemelde overleden coronapatiënten was 22,2 procent tussen de 85 en 89 jaar oud. Het aantal overledenen tussen de 80 en 85 jaar ligt lager: 21,1 procent. Ruim 78 procent van de overleden coronapatiënten was 75 jaar of ouder.

Uit de cijfers van het RIVM (blauw staat voor ziekenhuisopnames, rood voor sterfgevallen) blijkt dat de jongste persoon die in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, achttien of negentien jaar was. Volgens het RIVM had deze persoon onderliggende gezondheidsproblemen.

Mannen overlijden vaker, vrouwen testen vaker positief

55,6 procent van de overleden coronapatiënten was man. Van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen is 61,1 procent man en 38,8 procent vrouw. Wel zijn er meer vrouwen dan mannen positief getest.

Van alle besmette zorgmedewerkers is de meerderheid vrouw. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen. De helft van de besmette zorgmedewerkers is jonger dan 45 jaar.

Het kabinet breidde de testcapaciteit begin april uit, waardoor zorgmedewerkers zich vaker kunnen laten testen. Sindsdien testen meer vrouwen dan mannen positief op het coronavirus, terwijl deze verhouding eerder ongeveer gelijk was.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.