Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (vrijdag 1 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.

Dalende trend in sterfgevallen en ziekenhuisopnames zet door

Het RIVM meldt vrijdag 98 nieuwe sterfgevallen en 85 nieuwe ziekenhuisopnames. Dat zijn er minder dan vorige week, toen 112 nieuwe sterfgevallen en 123 nieuwe ziekenhuisopnames werden gemeld.

In totaal zijn nu 4.893 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en 10.854 personen opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Tussen het moment van overlijden en het moment waarop de melding bij het RIVM binnenkomt, zit wat tijd. Dit geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames. In onderstaande tabel is het werkelijke aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames per datum te zien. Die aantallen kunnen achteraf nog stijgen, aangezien de data van afgelopen dagen nog niet compleet zijn.

Overigens is het daadwerkelijke aantal doden groter dan het RIVM meldt, omdat niet iedereen die aan COVID-19 overlijdt ook getest is.

Aantal Nederlandse coronapatiënten op ic's neemt af

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares (ic's) neemt de laatste tijd af. Ook vrijdag is deze daling weer te zien: het aantal Nederlandse coronapatiënten op ic's nam af tot 735. Dat zijn er 48 minder dan de dag ervoor.

Op dit moment liggen 707 Nederlandse coronapatiënten op ic's binnen de eigen landsgrenzen, terwijl Duitsland 28 Nederlanders behandelt. In Duitsland ligt vrijdag één patiënt meer dan donderdag op de ic.

Naast de 754 coronapatiënten liggen er ook 426 patiënten in ons land op de ic die niet met het coronavirus besmet zijn. Dit is ongeveer gelijk aan de voorgaande dagen. Het totale aantal ic-patiënten overschrijdt nog altijd de ic-capaciteit van vóór de coronacrisis (1.150 bedden).

Oost-Brabant en Limburg zwaarst getroffen

Onderstaande kaart geeft het totale aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer.

Hierbij is duidelijk te zien dat Oost-Brabant en Noord-Limburg het zwaarst getroffen zijn. De gegevens per gemeente verschijnen als je op een gemeente in de kaart klikt of deze invult in de zoekbalk.

Meeste doden tussen de 85 en 89 jaar oud

Van alle overleden bevestigde coronapatiënten was 21,7 procent tussen de 85 en 89 jaar oud. 21,4 procent was tussen de 80 en 85 jaar. Zeven op de tien coronapatiënten die zijn overleden, waren 75 jaar of ouder.

De jongste overleden coronapatiënt was achttien of negentien jaar. Deze persoon had volgens het RIVM onderliggende gezondheidsproblemen.

Wanneer we naar de cijfers tot nu toe kijken (blauw is ziekenhuisopnames, rood sterfgevallen), zien we dat deze persoon tot nu toe de jongste persoon is die in Nederland aan COVID-19 overleden is.

Meer mannen overleden aan virus, vrouwen testen vaker positief

Bijna zes op de tien overleden coronapatiënten was man. Bij de ziekenhuisopnames is de verhouding tussen mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde. Toch zijn er meer vrouwen dan mannen positief getest. In dit artikel leggen we uit hoe dit zit.

Van alle besmette zorgmedewerkers is het merendeel vrouw en de helft is jonger dan 45 jaar. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in zorgberoepen.

Doordat het kabinet de testcapaciteit heeft uitgebreid, kunnen zorgmedewerkers zich vaker laten testen. Hierdoor testen vrouwen nu veel vaker positief op het coronavirus dan mannen, terwijl deze verhouding eerder ongeveer fiftyfifty was. In de afgelopen periode zijn per week zo'n 40.000 mensen getest op het virus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.