Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (maandagmiddag 20 april) bekend zijn samen in zes grafieken.

Aantal nieuwe doden onder de honderd

Nog eens 67 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM maandag. Niet eerder was dit aantal zo klein deze maand. Zondag werden nog 75 nieuwe sterfgevallen gemeld.

Belangrijke kanttekening is dat de sterfgevallen niet allemaal in de laatste 24 uur hebben plaatsgevonden. Sommige patiënten worden pas dagen later gemeld bij het RIVM. In onderstaande grafiek is het aantal sterfgevallen wél gerangschikt naar datum, maar zijn nog niet alle overlijdens verwerkt.

Het totale aantal bevestigde doden door het coronavirus in Nederland staat nu op 3.751. Het daadwerkelijke aantal ligt wel hoger, omdat niet iedereen die aan COVID-19 overlijdt ook getest was.

Aantal sterfgevallen per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Ook aantal nieuwe ziekenhuisopnames niet eerder zo klein deze maand

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 75 nieuwe gevallen. Ook hier geldt dat dit aantal nog niet eerder zo klein was in april. Zondag meldde het RIVM nog 110 nieuwe ziekenhuisopnames.

Als we het aantal opnames per dag verwerken, zien we dat de meldingen eind maart een piek doormaakten en inmiddels blijven dalen. Of dat ook zo zal zijn voor de afgelopen drie dagen, is nog niet zeker. Met name deze cijfers zijn nog aan verandering onderhevig.

Aantal ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten daalt voor negende dag op rij

Het aantal Nederlandse patiënten dat op de intensive care (ic) in ons land en Duitsland is opgenomen, blijft maar dalen. Momenteel zijn 1.158 patiënten opgenomen met het coronavirus, 18 minder dan zondag.

In Duitsland liggen nu vijftig Nederlandse ic-patiënten, één minder dan zondag. De desbetreffende persoon is teruggekeerd naar Nederland. Er zijn geen nieuwe patiënten naar Duitsland verplaatst.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat "de gestage daling doorzet, zoals verwacht".

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Ouderen blijven het kwetsbaarst

Van alle gemelde sterfgevallen maandag waren alle overleden personen ouder dan vijftig jaar. Gemiddeld is de helft van het aantal coronapatiënten, dat komt te overlijden 81 jaar of ouder. De helft van het aantal patiënten, dat opgenomen wordt, is 69 jaar of ouder.

Zaterdag meldde het RIVM dat er voor het eerst een persoon is overleden in de leeftijdscategorie vijftien tot en met negentien jaar. De persoon is meerderjarig, dus moet achttien of negentien jaar geweest zijn. Het RIVM liet weten dat de persoon onderliggende gezondheidsproblemen had.

Wanneer we naar de cijfers tot nu toe kijken (blauw is ziekenhuisopnames, rood overlijdensgevallen), zien we dat deze persoon daarmee de jongste persoon tot nu toe is die in Nederland aan het coronavirus overleden is.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijd

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal overledenen in tien gemeentes vijf keer zo hoog

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM zeggen dat in de week van 6 tot en met 12 april ongeveer tweeduizend meer mensen gestorven zijn dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar zijn gemeten. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat veel meer mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus dan gemeld.

In onderstaande kaart is te zien dat in sommige gemeentes in Noord-Brabant, Limburg en rondom Zwolle het aantal overledenen in week 14 meer dan verdubbeld is ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van dit jaar.

In tien gemeentes, waaronder Peel en Maas (Limburg), Meierijstad, Uden en Bernheze (alle drie Noord-Brabant), is het aantal sterftegevallen zelfs vijf of meer keer zo groot.

Sterftecijfers per gemeente

Bron: CBS© NU.nl/LocalFocus

Overeenkomst met aantal ziekenhuisopnames per gemeente

Onderstaande kaart geeft het totaal aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Wat opvalt is dat de donkere vlekken op de kaart grofweg overeenkomen met de sterftecijferkaart.

Oost-Brabant en Noord-Limburg zijn het hardst getroffen, maar ook Oudewater (Utrecht) en Heerde (Gelderland) zijn flink geraakt door het virus.

De gegevens per gemeente verschijnen als je op een gemeente in de kaart klikt of deze invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.