Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (zondagmiddag 19 april) bekend zijn samen in zes grafieken.

Aantal nieuwe doden onder de honderd

Het RIVM meldt zondag 83 nieuwe sterfgevallen. Dat zijn er minder dan een week geleden (94). Ook toen bleef het dodental onder de honderd. Zaterdag meldde het rijksinstituut 142 nieuwe sterfgevallen.

Belangrijke kanttekening is dat de sterfgevallen niet allemaal in de laatste 24 uur hebben plaatsgevonden. Sommige patiënten worden pas dagen later gemeld bij het RIVM. In onderstaande grafiek is het aantal sterfgevallen wél gerangschikt naar datum, maar zijn nog niet alle overlijdens verwerkt.

Het totale aantal bevestigde doden door het coronavirus in Nederland staat nu op 3.684. Het daadwerkelijke aantal ligt wel hoger, omdat niet iedereen die aan corona overlijdt ook getest was.

Aantal sterfgevallen per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal ziekenhuisopnames daalt harder

Het aantal ziekenhuisopnames daalt harder dan het aantal sterfgevallen. Zondag meldt het RIVM 110 nieuwe ziekenhuisopnames, tegenover 196 gevallen een week eerder.

Als we het aantal opnames per dag verwerken, zien we dat de meldingen eind maart een piek doormaakten en inmiddels blijven dalen. Of dat ook zo zal zijn voor de afgelopen drie dagen, is nog niet zeker. Met name deze cijfers zijn nog aan verandering onderhevig.

Aantal ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal ic-patiënten daalt voor achtste dag op een rij

Het aantal Nederlandse patiënten dat op de intensive care (ic) in ons land en Duitsland is opgenomen, is voor de achtste dag op een rij gedaald. Momenteel zijn 1.176 patiënten opgenomen met het coronavirus, 25 minder dan zaterdag.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ziet dat de "gestage daling doorzet" van het aantal coronapatiënten op de ic's.

Nederlandse coronapatiënten op de ic

Eerste tiener overlijdt in Nederland aan coronavirus

Zaterdag meldde het RIVM dat er voor het eerst een persoon is overleden in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. De persoon is meerderjarig, dus moet achttien of negentien jaar geweest zijn. Het RIVM laat weten dat de persoon onderliggende gezondheidsproblemen had.

Wanneer we naar de cijfers tot nu toe kijken (blauw is ziekenhuisopnames, rood overlijdensgevallen), zien we dat deze persoon daarmee de jongste persoon tot nu toe is die in Nederland aan het coronavirus overleden is.

De helft van de opgenomen patiënten is 69 jaar of ouder. Bij de overleden patiënten was dat 81 jaar of ouder, aldus het RIVM.

Doden en ziekenhuisopnames per leeftijd

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal overledenen in tien gemeentes vijf keer zo hoog

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM zeggen dat in de week van 6 tot en met 12 april ongeveer tweeduizend meer mensen gestorven zijn dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar zijn gemeten. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat veel meer mensen zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus dan gemeld.

Uit onderstaande kaart is te zien dat in sommige gemeentes in Noord-Brabant, Limburg en rondom Zwolle het aantal overledenen in week 14 meer dan verdubbeld is ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van dit jaar.

In tien gemeentes, waaronder Peel en Maas (Limburg), Meierijstad, Uden en Bernheze (allen Noord-Brabant), is het aantal sterftegevallen zelfs vijf of meer keer zo hoog.

Sterftecijfers per gemeente

Bron: CBS© NU.nl/LocalFocus

Overeenkomst met aantal ziekenhuisopnames per gemeente

Onderstaande kaart geeft het totaal aantal ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners per gemeente weer. Wat opvalt is dat de donkere vlekken op de kaart grofweg overeenkomen met de sterftecijferkaart.

Oost-Brabant en Noord-Limburg zijn het hardst getroffen, maar ook Oudewater (Utrecht) en Heerde (Gelderland) zijn flink geraakt door het virus.

De gegevens per gemeente verschijnen als je op een gemeente in de kaart klikt of deze invult in de zoekbalk.

Ziekenhuisopnames per gemeente

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.