Uitleg over het coronavirus

Uitleg over het coronavirus
Uitleg over het coronavirus
Foto: ProShots
Op deze pagina vind je onze achtergronden, uitlegstukken en interviews rondom het coronavirus.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus behoort tot de familie van virussen waar ook het SARS- en MERS-virus bij horen. 'Corona' is Latijn voor 'kroon'. De virussen danken hun naam dan ook aan hoe ze er onder een microscoop uitzien: sferisch met kleine, kroonachtige stekels. Wetenschappers hebben deze variant het COVID-19-virus genoemd.

Hoe gevaarlijk is het virus?

De gevolgen van de uitbraak zijn nog moeilijk te voorspellen, omdat er nog veel onderzoek nodig is om erachter te komen hoe gevaarlijk en besmettelijk het virus nu precies is. Het RIVM legt uit dat we nog geen afweerstoffen hebben, omdat het een nieuw virus betreft. Om deze reden worden naar verwachting veel mensen ziek, waardoor statistisch gezien ook meer mensen zware symptomen zullen vertonen.

Hoe voorkom ik besmetting?

Iedereen in Nederland wordt geacht thuis te blijven bij verkoudheidsklachten, koorts of hoestklachten en drukte te vermijden. Ook worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Door de sluiting van restaurants, bioscopen, sportclubs et cetera, het afgelasten van evenementen en samenkomsten en groepsvorming te verbieden zet het kabinet in op social distancing, waardoor het virus zich minder snel verspreidt. Hierbij helpt ook het 1,5 meter afstand houden.

Risicogroepen worden geadviseerd om zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ook wordt aangeraden om bezoek aan deze personen zoveel mogelijk te beperken. Tot de risicogroepen behoren ouderen en andere kwetsbare personen, zoals hartpatiënten en mensen met diabetes, kanker of een hoge bloeddruk. Over het algemeen lopen mensen boven de 65 jaar wat meer risico en zijn vooral tachtigplussers kwetsbaar.

Het RIVM raadt daarnaast aan om regelmatig je handen goed te wassen, in de binnenkant van je elleboog (of in een papieren zakdoekje) te hoesten en te niezen, geen handen te schudden en ander lichamelijk contact (behalve contact met je partner) te vermijden.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning