Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (zaterdag 29 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is groter dan de gemelde cijfers, doordat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1.129 coronapatiënten. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder.

Op de intensive care liggen 213 patiënten met COVID-19, 25 minder dan het etmaal ervoor. Dat is het kleinste aantal sinds 28 oktober vorig jaar. Op de verpleegafdelingen worden 916 covidpatiënten behandeld, 13 meer dan een dag ervoor.

Afgelopen etmaal werden 164 coronapatiënten op een verpleegafdeling opgenomen. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen week: 137 opnames per dag. De instroom van covidpatiënten in de klinieken is ook volgens het LCPS afgelopen week gegroeid. Dat is een effect van de hoge besmettingscijfers.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

39.536 positieve tests na storing, achterstand verder opgelopen

Door een storing bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal niet alle bevestigde besmettingen doorgegeven. Het instituut meldt zaterdag 39.536 positieve tests, maar dat is een onderraportage. Vrijdag werden nog 74.085 positieve tests gemeld. Over de afgelopen zeven dagen gaat het om gemiddeld 60.147 bevestigde besmettingen per dag.

De achterstand in het doorgeven van de uitslagen aan het RIVM is door de storing fors opgelopen. De afgelopen twaalf dagen zijn ongeveer 122.000 meldingen niet doorgekomen, een stijging van 46.000 ten opzichte van vrijdag.

Omdat de GGD's aan de maximale testcapaciteit zitten, krijgen ze sinds woensdag hulp van commerciële testaanbieders.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Acht sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat acht personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat de sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat al deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad van 57,3 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 57,3 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.