Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (vrijdag 28 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is groter dan de gemelde cijfers, doordat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is toegenomen na een periode van afname. Vrijdag liggen er met 238 patiënten 5 mensen meer dan donderdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ook op verpleegafdelingen, waar minder zieke patiënten liggen, noteerden de ziekenhuizen een toename van 5. Daar liggen 903 coronapatiënten. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk.

Het LCPS rapporteert 143 opnames op verpleegafdelingen, net iets meer dan de 150 van een dag eerder. Op ic's werden 17 opnames gemeld.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt 74.085 positieve tests, onbekend of achterstand daalt

In het afgelopen etmaal zijn 74.085 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (61.105).

Ook is er al ruim een week sprake van een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het RIVM. De achterstand is vrijdag opgelopen tot zo'n 76.000 meldingen over de afgelopen elf dagen, ongeveer 4.000 meldingen meer dan donderdag.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 427.733 positieve tests. Het is de tweede dag op rij sinds het begin van de coronacrisis dat het weektotaal boven de 400.000 uitkomt. Maar met de nog niet geregistreerde positieve tests erbij komt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk in de buurt van een half miljoen.

Omdat de GGD's aan de maximale testcapaciteit zitten, krijgen ze sinds woensdag hulp van commerciële testaanbieders.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Negen sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat negen personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat de sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat al deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad van 57,3 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds dinsdag op 57,3 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.