Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (donderdag 27 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is groter dan de gemelde cijfers, doordat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care blijft afnemen. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen nu 233 ernstig zieke patiënten met COVID-19 op de ic's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 16 minder dan een dag eerder.

Ook op verpleegafdelingen, waar minder zieke patiënten liggen, noteerden de ziekenhuizen een afname. Daar liggen 898 coronapatiënten, 7 minder dan woensdag. Dit aantal schommelt de laatste week behoorlijk.

Het LCPS rapporteert 150 opnames op verpleegafdelingen, net iets meer dan de 133 van een dag eerder. Op ic's werden 11 opnames gemeld.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt bijna 65.000 positieve tests, nog altijd sprake van achterstand

In het afgelopen etmaal zijn 64.602 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (58.737).

Ondertussen is er al ruim een week sprake van een grote achterstand bij het doorgeven van de uitslagen aan het RIVM. De teller stond donderdag op 72.000 gemiste uitslagen in een periode van 10 dagen. Vanaf donderdag geeft het RIVM niet meer elke dag een update.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 411.156 positieve tests. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt dat weektotaal boven de 400.000 uit. Maar met de nog niet geregistreerde positieve tests erbij komt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk in de buurt van een half miljoen.

Omdat de GGD's aan de maximale testcapaciteit zitten, krijgen ze sinds woensdag hulp van commerciële testaanbieders.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Veertien sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat veertien personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat de sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat al deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad van 56,6 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds dinsdag op 56,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.