Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (woensdag 26 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is groter dan de gemelde besmettingscijfers, omdat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Na drie dagen van lichte stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets gedaald. In totaal liggen er nu nog 1.154 mensen met het coronavirus onder de leden, 9 minder dan dinsdag.

Op de intensive cares (ic's) daalde het aantal COVID-19-patiënten met 3 tot 249, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De laatste keer dat er minder dan 250 mensen met corona op deze afdelingen lagen, was begin november.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal af met 6 tot 905. Het aantal mensen op deze afdelingen schommelt al enkele weken rond de 900.

Afgelopen etmaal werden er 15 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 133 nieuwe patiënten binnengebracht.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt bijna 59.000 positieve tests, achterstanden blijven oplopen

Het afgelopen etmaal zijn 58.666 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat is iets meer dan het gemiddelde (55.217) van de afgelopen zeven dagen.

Ondertussen blijft het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het RIVM de achterstand deelt.

De achterstand komt doordat veel mensen positief testen. Het lukt volgens het RIVM niet om die meldingen "vanuit de teststraten te verwerken in het systeem van de meldingsplichtige ziekten van de GGD en het doormelden aan het RIVM".

Omdat de GGD aan zijn maximale capaciteit zit, krijgt de dienst sinds woensdag hulp van commerciële testaanbieders.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

12 sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat er 12 personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden coronapatiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 56,6 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds dinsdag op 56,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.