Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 25 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is mogelijk groter dan de gemelde besmettingscijfers, omdat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij licht toegenomen. Op de intensive cares blijft de bezetting met coronapatiënten dalen, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen in de ziekenhuizen nog 1.163 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 meer dan maandag. Het zijn er echter nog altijd fors minder dan een maand geleden, toen er rond de 2.000 mensen met het coronavirus onder de leden lagen.

Op de ic's liggen nog 252 coronapatiënten, 10 minder dan een dag eerder. Dat is het kleinste aantal sinds begin november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 32 tot 911.

Afgelopen etmaal werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht, het grootste aantal in weken.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt ruim 54.000 positieve tests, maar achterstanden lopen verder op

Tussen maandagochtend en dinsdagavond zijn 54.225 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat is minder dan de voorgaande dagen, want op zondag en maandag werden respectievelijk 65.351 en 64.757 positieve tests gemeld.

Het daadwerkelijke aantal is waarschijnlijk een stuk groter, omdat de systemen niet alle positieve tests kunnen registreren. Het RIVM kampt al dagen met een grote achterstand en die achterstand is dinsdag verder opgelopen. In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 60.000 positieve tests nog niet geregistreerd. Maandag stond die teller nog op circa 48.000 positieve tests.

Maandag meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland dat de laboratoria die vaststellen of mensen positief of negatief getest zijn, hun maximale capaciteit van 150.000 testmonsters per dag hebben bereikt. Het gevolg is dat het kan gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

De komende dagen zal er "aanzienlijk meer capaciteit" zijn om te testen op het coronavirus, aldus minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dinsdag. De Stichting Open Nederland gaat de GGD's helpen bij het testen. De komende dagen moet dat allemaal geregeld zijn.

Vanwege de versoepelingen die twee weken geleden werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Negen sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat er negen personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze personen ook in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 56,6 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds dinsdag op 56,6 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.