Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (maandag 24 januari) bekend zijn, samengebracht in drie grafieken. Het werkelijke aantal besmettingen is mogelijk hoger dan de gemelde besmettingscijfers, omdat niet alle meldingen konden worden verwerkt.

Het aantal COVID-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1.141 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 48 meer dan zondag, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal patiënten wel verder af. Daar liggen momenteel nog 262 coronapatiënten, 13 minder dan zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 879 patiënten. Dat zijn er 61 meer dan de voorgaande dag.

In de afgelopen 24 uur werden er tien nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 127 nieuwe patiënten binnengebracht.

Het LCPS voorziet dat het aantal coronapatiënten de komende tijd toeneemt. Dat heeft te maken met de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Hoewel deze variant minder ziekmakend is kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen.

Daarbij komen er mogelijk ook meer mensen in het ziekenhuis terecht die om een andere reden dan COVID-19 worden opgenomen, maar wel positief testen op het virus. Ook deze mensen tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (ic en non-ic)

RIVM meldt opnieuw zo'n 65.000 positieve tests, GGD zit aan maximale testcapaciteit

Voor de tweede dag op rij zijn ongeveer 65.000 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 64.757 bevestigde besmettingen doorgegeven aan het RIVM. Dat is iets lager dan het recordaantal van 65.351 positieve tests op zondag.

Het RIVM kampt nog steeds met een grote achterstand, maar die is wel iets kleiner geworden. In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 46.000 positieve tests nog niet geregistreerd. Op zondag stond de teller op zo'n 48.000 positieve tests over zes dagen.

Maandag meldt de GGD GHOR dat de laboratoria die vaststellen of geteste mensen positief of negatief zijn, hun maximale capaciteit van 150.000 testmonsters per dag hebben bereikt. Het gevolg is dat het kan gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

Vanwege de versoepelingen die vorige week vrijdag werden aangekondigd, denkt het kabinet dat het aantal besmettingen per dag de komende tijd kan oplopen tot 80.000.

Aantal positieve tests per dag

© NU.nl/LocalFocus

Acht sterfgevallen gemeld

Het RIVM kreeg in de afgelopen 24 uur te horen dat er acht personen aan COVID-19 zijn overleden. Dat het overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon ook in het afgelopen etmaal is gestorven.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland zijn meer dan 21.000 mensen aan de ziekte overleden. In deze gevallen is officieel vastgesteld dat COVID-19 de doodsoorzaak is. Het daadwerkelijke aantal overleden COVID-19-patiënten is vrijwel zeker een stuk groter.

Doden en positieve tests per leeftijdscategorie

© NU.nl/LocalFocus

Boostervaccinatiegraad 54,9 procent

Het percentage volledig gevaccineerde volwassenen die ook een boosterprik hebben gehad, staat sinds woensdag op 54,9 procent. De waarde op het coronadashboard wordt twee keer per week bijgewerkt.

In Nederland krijgen momenteel alleen mensen van achttien jaar en ouder de boosterprik aangeboden.